Te tudod mi az a dexion salgó? Nem is áll olyan távol a játékoktól

Rengeteg fejlesztő játék van. Én amondó vagyok, hogy az ember sosem lehet elég koros vagy elég fiatal ahhoz, hogy fejlesztő játékokkal játsszon.

Rengeteg különféle logikai, ügyességi és műveltségi játék közül választhat az, aki szeretne ténylegesen fejlődni. A gyerekeknek egyértelmű, hogy miért van szükségük erre, hiszen nekik még nincsenek rendesen kifejlődve az érzékeik, a logikájukat is fejleszteniük kell, ahogyan az ügyességüket is.

De mi a helyzet a felnőttekkel?

Sajnos lassan már népbetegséggé küzdi ki magát a demencia. Ahogyan öregszünk, úgy felejtünk egyre többet, ezt pedig megállítani nem lehet igazán, de számos módszer van arra, hogy az agyunkat is jól karban tartsuk ne csak a testünket.

Nem kell 60+ évesnek lenni ahhoz, hogy a feledékenység jelei megmutatkozzanak. Gondolom mindenkivel előfordult már, hogy letette valahova a telefonját, a kulcsát, de 1 perc múlva már el is felejettte, hova tette.

Ez azért van, mert kapkodunk. Túl sok információt akarunk egyszerre feldolgozni és nehezen jegyzünk meg dolgokat. Az emlékezőképesség, a memória pedig fejleszthető.

Mindenkinek ajánlom kortól és nemtől függetlenül, hogy kezdje el ilyen játékos módon fejleszteni a memóriáját, hogy később ne legyenek ezzel gondjai.

Az egyik legklasszikusabb fejlesztő a keresztrejtvény. A dexion salgó pedig tipikusan olyan szó, amire nem jönne rá az ember a keresztrejtvényben, mert csak azok ismerik, akik benne vannak a szakmában. Én mégsem keresztrejtvény fejtés közben találkoztam a dexion salgó névvel.

A dexion salgó sokkal közismertebb, ha megpróbálom szűkíteni a kört. A dexion salgó ugyanis egy raktározásra használt, könnyű szerkezetű polcrendszer. Közismertebb nevén csak salgó polcként emlegetik, bár a legtöbben így sem tudják, miről van szó. Én sem tudtam.

Akkor kerültem közelebbi kapcsolatba ezzel a polcrendszerrel, mikor rá kellett jönnöm, hogy a játékaim már kinőtték a helyüket és egy sokkal nagyobb polcra lenne szükségem ahhoz, hogy ne a földön kelljen tárolnom őket.

A polc beszerzésénél az elsődleges szempont nem a szépsége volt, hanem az, hogy milyenek a méretei. Hiszen a társasjátékok dobozai mind-mind más méretűek, én pedig maximálisan ki szerettem volna használni a rendelkezésre álló helyet.

Ha minden polcon marad még 3-4 cm üres hely, akkor az egy szekrény tekintetében összesen 15 cm is lehet, ami pedig egy vagy két játék tárolására elegendő lenne.

Nem vagyok egy tárolási szakértő, nem tudom, hogy milyen tárolási lehetőségek léteznek egyáltalán, ezért persze internetes segítséget kértem.

Egyébként, nem kell ahhoz rengeteg drága fejlesztő játékot venni, hogy az agyunk is fitt maradjon, hiszen akár verstanulással, vagy kifejezetten ilyen céllal készült online játékokkal is karban tarthatjuk az elménket. Persze, én inkább a hagyományos játékok híve vagyok.

Szóval, rákerestem, hogy milyen szekrények vannak, milyen polcrendszerek közül lehet válogatni, és akkor találtam rá a dexion salgó polcra.

A rackinglog.hu oldalán találtam meg. Ez a cég tárolással foglalkozik, főleg raktáraknak biztosítanak polcos elemeket, de nem kell ahhoz egy egész raktár, hog rendeljünk tőlük, hiszen kisebb rendeléseket is teljesítenek.

Itt találtam rá a salgó polcrendszerre. Ez egy könnyű fémből készült polc, ami a kialakításának köszönhetően nem foglal sok helyet. Egészen minimalista a kinézete, pont olyan, amilyet az ember egy raktárban el tudna képzelni. Az acél vagy valamilyen fém lábazatokon vannak a polcok, semmi extra az egész.

Aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen azért ilyen a kialakítása, mert ezeket a polcokat állítani is lehet! Ez azt jelenti, hogy pontosan akkora polcok alakíthatók ki, amekkorák a rápakolni kívánt játékok, nem maradnak meg a plusz 4-5 cmes rések, amikkel nem veszítek így értékes tároló helyet.

A raktárak rendszerezéséből azt mindenképpen érdemes átvenni, hogy nem hagynak sehol sem üres helyet, hiszen a raktár területért fizetnek, így maximálisan ki szeretnék használni azt.

Így kerültem közelebbi kapcsolatba a dexion salgó polccal. Egy nagyszerű megoldás, hogyha viszonylag sok mindent szeretnénk tárolni és gondot okoz, hogyha nem tudjuk teljesen kihasználni a rendelkezésünkre álló helyet.

Nem haboztam, a tárolási gondjaimat ezzel a megoldással igyekeztem megoldani, így a rackinglog oldaláról rendeltem is ilyen polcot, amit nagyon hamar, pár nappal később már meg is kaptam. Az összeszerelés nagyon egyszerű volt, talán pont azért, mert a raktárakat sűrűn át kell rendezni, így a könnyű mozgathatóság is egy fontos szempont a polcok esetén.

Most már szerencsére nem kell a földön tartanom a játékaimat, mert egy egészen nagy polcrendszert tudtam kiépíteni a fal mellett, a polcok magasságai pedig éppen úgy vannak beállítva, hogy nincsenek hatalmas hézagok a polcokon, mindennek megvan a maga helye. Kicsit olyan volt a pakolás, mintha tetriseztem volna.

A dexion salgó és a fejlesztő játékoknak tehát van egy közös kapcsolódási pontja, a tárolás.

Nem gondoltam volna, hogy a fejlesztő és egyéb társasjátékok iránt érzett szenvedélyem ide fog eljuttatni, de mégis itt vagyunk. Egy teljesen új tároló rendszert kellett kialakítanom a lakásomban, ami eléggé rugalmas ahhoz, hogy a különféle méretű játékokat tároljam rajta.

A dexion salgó egyébként nagyon magas teherbírással rendelkezik, így nem csak a játékokat lehet biztonsággal tárolni rajta. Amikor telefonon árajánlatot kértem, akkor is ezen viccelődtem, hogy igen , én játékokat akarok tartani ezeken a polcokon.

Akkor derült ki, hogy rengetegen használják ezeket a horganyzott polcokat a lakásukban. Sokan a pincében pakolnak rá, mások a fürdőszobába vesznek ilyet és vannak, akik csak simán CDket tartanak rajta.

Az ilyen polcokban az a jó, hogy elég egyszerűen néznek ki, így bármilyen bútorzathoz illeszkedni tudnak. A minimalista berendezésű lakásokban pedig kifejezetten jól néznek ki.

A rackinglog oldalán egyébként nagyon sok raktározásban praktikus polcrendszert láttam. Persze, ezeknek a nagy része teljesen szükségtelen az otthonunkba, de érdekes látni, hogy milyen polcokkal dolgoznak a raktárak, hogy milyen sokat jelentenek ezek valójában és milyen eszközei vannak annak, hogy a raktározás könnyebb legyen. Például polcok, amiken görgők vannak, olyan polcok, amik kifejezetten magas emelésű targoncáknak készültek.

A raktározás technológiája tényleg egy nagyon összetett dolog. A rackinglog.hu oldalán pedig nagyon értenek hozzá, szerintem mindent lehet náluk kapni az irattárolóktól kezdve a dexion salgó polcokon át a targoncás raktározáshoz szükséges polcokig.

Most egy darabig biztosan nem kell tároló egységeket vennem, ki fogom húzni ezzel egy csomó ideig. Kicsit nagyobbat vettem, mint az eredeti szekrény volt, így van még rajta bőven helyem, ha pedig betelne, nem kell egy teljesen újat rendelnem, elég csak egy újabb elemet vennem és máris meg tudom hosszabbítani a polcomat.

Helyhiány miatt egy darabig nem vásároltam most új játékokat, de végre van hova tennem őket, ezért semmi sem állíthat meg és megvehetem azt a játékot, amit egy ideje már kinéztem magamnak. egy logikai, stratégiai vadnyugatos társasjáték. Alig várom, hogy játszhassak vele!