Logopédián jártunk

Hétfő reggel van, ma van a kisfiam nyolcadik születésnapja. Az egész család izgatottan várja, hogy felébredjen az ünnepelt. Bár hétköznap van, mindenki itthon maradt ünnepelni. Bevetjük ilyenkor, hogy az évben pár napot tudnak hiányozni a gyerekek szülői igazolással, mi felnőttek pedig szabadságot veszünk ki. Így telik hat éve minden születésnap. Akkor kezdte a legidősebb gyerekünk az iskolát és az akkori alsós tanítónő az első szülőin jelezte felénk, hogy születésnapon nyugodtan otthon maradhatnak a gyerekek. Ő is családos és náluk is bevett szokás ez. Reggel habos kakaóval és ünnepi énekléssel ébresztjük az ünnepeltet, majd az egész nap arról szól, amit ő szeretne.

Délelőtt hatalmas közös játékba csaptak, órákon át csak önfeledten mókáztak. Én az ünnepi ebédet készítettem, de gyanús volt, hogy idő szűkében leszek délután, így a tortának is nekiláttam.

Ez a harmadik köszöntés, a nagyszülőkkel volt már két alkalom és ma lesz a keresztszülőkkel is. Ez a harmadik torta, így most már épp elég lesz az édes, krémes különlegességekből. Kisfiam kedvenc süteménye az almás pite, így a tortája is ilyen lesz, most némi tejszínhabbal.

Ebéd után sietnünk kellett a logopédiára.

Bár kihagyhattuk volna, de nagyon szeret ide járni. Élvezi, hogy ügyes és egyre szebben beszél. Ha elfárad, játszhat a kuckóban a fejlesztőjátékokkal. A logopédus nagyon kedves és végtelenül türelmes vele.

Míg ő bent ügyeskedik a foglalkozáson, én a váróban ücsörgök. Gyorsan leszervezek mindent távolról. Otthoni előkészületek a köszöntésre, lufifújás, ajándékcsomagolás, terítés. Mire hazaérünk már otthon lesznek a keresztszülők is. A férjem és többi gyermekem megcsinálnak mindent, amíg mi a logopédián vagyunk.

Gyorsan intézek még egy-két teendőt a saját vállalkozásommal kapcsolatban is. Van egy ügyfelem, aki bt alapításán gondolkodik és ezen próbálunk ötletelni. Neki nincs sok tapasztalata, de nagyszerű ötletei vannak. Velem ugyan más dolog miatt került kapcsolatba, de igyekszem támogatni ügyfeleimet, így segítek neki. Bár ez nem az én szakterületem, de mindig nyitott vagyok átbeszélni a problémáikat, nehézségeiket, lehetőségeiket. Ha tudok szakembert is javaslok, melyet mindig szívesen fogadnak.

Megígértem ügyfelemnek, hogy utána járok a kérdésnek. A bt alapítása lehetőségek engem is érdekeltek és így legalább jobb beszélgetőtársa lehetek a témában.

Végül azon kaptam magam, hogy egyre többet olvasok a bt alapításáról. Hosszas keresgélés után találtam egy elég jó összefoglalót, a Grossoffice weboldalalán. Úgy döntöttem elküldöm emailben ügyfelemnek mindazt, amit találtam a bt alapításáról.

Az említett weboldalról tudtam meg, hogy bt alapítása egy olyan vállalkozási forma, melyhez kettő tagra van szükség. Egy kültagra, aki a cég tőkéjéért felelős. És egy beltagra, aki a cég ügyeit intézi napi szinten, ő adja a szakértelmet a bt alapításához. Ez az egyik legjobb vállalkozási forma. A bt alapításához nem kell nagy alaptőke, már 1000- 1000 forint is elegendő mind a két féltől. Azonban egyik fontos tétel, hogy minden esetben szükséges a minimum két fő a bt-hez. Ha az egyik fél kilép valamiért, őt fél éven belül pótolni kell!

Az első blogból még nem derült ki számomra minden, elég sok kérdés maradt megválaszolatlan. Nem igazán értettem, hogy miért ez a legkedvezőbb vállalkozói forma?

Továbbolvasva rájöttem, hogy az adózási forma miatt. Ugyanis ez az egyetlen forma, ahol a Kata adózási forma választható, így kedvezményes adózásban vehetnek részt a tagok.

Erről beszélt az én ügyfelem is, hogy ez kifejezetten kedvező nekik. Amit abszolút át is tudok érezni, mint vállalkozó.

Az interneten böngészve találtam pár szakértőt, akik nagyszerű tanácsokat osztottak meg már az oldalukon is. És emailben fel lehet venni velük a kapcsolatot! Gyorsan átküldtem minden általam talált fontos információt, mire a kisfiam végzett a foglalkozáson. Nagyon örült mikor hazaértünk, hogy ennyien köszöntjük ma is!

A születésnapi köszöntése nagyszerűen sikerült. Nagyon örült az almáspite tortájának! Egy kis fényképezőgépet kapott ajándékba, így az este hátralévő részében mindenkinek mosolyognia és fotózkodnia kellett vele. Emlékezetes és boldog nap volt a mai.

Másnap szabadidőmben tovább böngésztem a bt alapítása témában. A Grossoffice-t kerestem fel ismét, nagyszerű szakértőik vannak.

Érdekesnek tartom, vajon ki miért, melyik vállalkozási formát választja. Mi a különbség közöttük? Lehet vajon jól választani? Ki lehet leginkább segítségünkre? Nekem nagyon nagy segítségem a könyvelőm, de vannak témák, amikben még ő sem tud tanácsot adni. Hiszen nem ügyvéd és nem is érthet mindenhez.

Majd meglepő dolgot olvastam. A bt alapításához is szükséges egy székhely. A székhely ugyanúgy lehet a vállalkozó saját otthona, vagy egy saját tulajdonába lévő ingatlan, esetleg bérelt ingatlan, mint más vállalkozói formában. De lehetőség van arra is, hogy székhelyszolgáltatónál béreljünk székhelyet. Ebbe a témába bele kellett kicsit mélyednem. A cég ügyintézése során a hivatalos cím is ez a cím lesz megjelölve.

Ha az ember bérel ilyen székhelyet, akkor azon kívül, hogy a cégtáblát és a cégnevet arra az ingatlanra helyezik ki, mi szükség van még? Mi előnye van? A cég hivatalos levelei, küldeményei is erre a címre érkeznek. Ezen kívül, ha a vállalkozását saját otthonába vagy ingatlanjába jelenti be a vállalkozó és később tartozás adódik vagy felszámolására kerül az, a bt tartozása a saját ingatlanjára terhelődik.

Volt egy apró plusz bejegyzés a cégnévről. Hogyan kell a cégnevet meghatározni és van-e bármilyen megkötése? A cégnévnek három részből kell állnia, egy vezérszóból, egy profilból és egy cégformából. A vezérszó lehet például a bt alapítóinak neve. A profil, mint például szolgáltató. Ez azonban nem kötelező és nem szükségszerű. És utána jön a cégforma. Vannak egyéb specifikációk. Például, ha helységnevet tartalmaz a cégnév, akkor az önkormányzatnak is hozzá kell járulnia. Ezen kívül még fontos, hogy le kell ellenőrizni a már törölt cégbejegyzéseket is, illetve a jelzett cégnév bejegyzéseket.

Időközben felhívott az ismerősöm, hogy elmesélje mire jutottak, mivel haladtak előre. Már ő is tudott sok olyan dologról, amikről én is olvastam. 

Mivel nagy lépés ez az ő életükben, így arra gondolt, kicsit tovább gondolja dolgokat. Hogy később, ha jól menne az üzlet és fejlődne, akkor milyen lehetőségei lesznek majd még. Lehet egyszerűbb most másik cégformát választani. Mivel abszolút tapasztalatlan vagyok, így kérdezgettem mégis mire gondol itt pontosan. Azt mondta azon törik most a fejüket, lehet egyszerűbb rögtön például kft-t alapítani. De ez csak egy érdeklődés volt, hiszen már a könyvelőjük is rögtön felvilágosította, hogy mind a Kata adózási forma lehetősége, mind a minimális tőke, olyan előnye a bt alapításának, hogy nem érdemes most az elején aggodalmaskodniuk. Úgy látom egyre nyugodtabb és egyre határozottabb ügyfelem, hogy mit is szeretne a jövőben. A mi kapcsolatunk is sokkal erősebb lett, mert sokat segítettem neki, amiért nagyon hálás.

A hétvégén a másik fiam születésnapja van, ő még szülinapi zsúrt is szeretne a barátaival.