Egy céget is kell fejleszteni

A fejlesztő játékokat nagyon hasznosnak tartom, főleg a mai nevelési stratégiákat elnézve. Sajnos ma már bevett gyakorlat a szülők részéről, hogy leültetik a gyereket a tévé vagy számítógép elé vagy a kezébe nyomják a tabletet, telefont és máris le van kötve a gyermek, nem kell vele foglalkozni. Ez így is van, de hogy miket szippant magába és hogy mennyire tudja a még fejletlen idegrendszere feldolgozni ezeket az ingereket, az már teljesen más kérdés. Én nem vagyok híve egyáltalán a technikának, ha kisgyerekekről van szó és a nagyobbaknál is csak mértékkel támogatom. Éppen ezért hihetetlenül sokat tesz a gyerekéért az, aki lövöldözős játék helyett fejlesztő játékot vesz neki, amivel játszva tanul. Amellett, hogy összeköti a kellemeset a hasznossal, a gyermek rohamosan fog fejlődni és jó példát sajátít el a szüleitől, amit majd ő is továbbad a saját gyermekeinek.

A fejlesztés azonban nem csak a gyermekek életében meghatározó és szükséges, az élet minden területén szükség van rá. Például egy vállalkozás, cég vagy kft is folyamatos fejlesztést igényel, ha valaki komolyan akarja csinálni. De hogyan is kezdődik ez az egész, hogy vágjon bele az, aki céget vagy kft-t szeretne alapítani? Először is fontos tisztázni, hogy vannak külön ilyesmire szakosodott cégek, akik elintéznek minden szükséges papírmunkát és beadványt. Nagy könnyebbség, ha valaki rábízza magát egy ilyen cégre, mert gyors és precíz munkát kap cserébe a pénzéért. Miután telefonon megkereste a céget, a vállalkozó szellemű leendő cég vagy kft tulajdonos kap egy emailt az alapítást intéző cégtől, ami tartalmaz minden kitöltendő papírt és adatlapot. Ezeket kitöltve vissza kell küldeni emailben, úgyhogy ez a szakasza az ügyintézésnek teljesen virtuális, nincsen szükség személyes jelentlétre. Sokaknak ez pozitívum, de vannak, akik kifejezetten hiányolják a személyes kontaktust, a szemtől-szembeni érdeklődés és kérdezés lehetőségét. Az utóbbi kategóriába tartozók se keseredjenek el, mert az ügyintézés következő szakaszában sor kerül a személyes találkozóra, megállapodásra, az előzőleg kitöltött papírok aláírására. Miután ez is megtörtént, a papírmunkát intéző cég továbbadja a megbízott ügyvédnek a papírokat, aki beadja őket a cégbíróságra. A megszabott határifőn belül a cégbíróság dönt, bejegyzi a céget vagy kft-t és erről értesítést küld. Gyakorlatilag itt véget is ért a cégalapítás, de azért még hátra van néhány teendő, amiket muszáj megcsinálni a működés megkezdése előtt (bankszámla nyitása, a cég bejelentése különböző állami szervek felé).

Ez így szép és jó, már tudjuk, hogyan is zajlik a cég vagy kft alapítás folyamata, de az egyik legfontosabb kérdésre még nem kaptunk választ. Mibe kerül egy ilyen művelet, mennyi pénzt kell kiadni a cég bejegyzéséért cserébe? Alapvetően a cég vagy kft alapítás költségei nem magasak, aki tényleg komolyan gondolja a vállalkozást, annak egy kicsi kiadás csak, ami hamar meg fog térülni, amint beindul a cég vagy kft működése. Ha viszont valaki nem elég elkötelezett és nem hajlandó hosszútávon foglalkozni a cégével, nem fejleszti folyamatosan vagy nem veszi komolyan, akkor annak felesleges kiadás minden ráköltött forint, amit elkölthetett volna másra is. Attól függően, hogy milyen céget választunk az ügyintézés lebonyolításához és hogy milyen csomagot vagy lehetőséget pécézünk ki magunknak, nagyjából 15 és 40 ezer forint között mozog a cég vagy kft alapítás költsége. Ez nem annyira megterhelő összeg, de azért fájó tud lenni, ha pocsékba megy.

Miután bejegyzésre került a cég vagy kft, már csak a tulajdonoson és a tagokon múlik, hogy sikerre viszik-e vagy pedig csődbe fog menni az egész vállalkozás. Persze, vannak egyéb tényezők is, mint a szerencse, de ha valaki tényleg komolyan foglalkozik a cégével, az meg fog látszani a bevételeken is. Alapvetően én nagyon szerencsésnek tartom azokat, akik a saját maguk főnökei, vállalkozásban dolgoznak és valami olyat csinálnak, amit teljes szívvel és lélekkel szeretnek, nem csak megfizetik őket. Sokszor nehéz ez a nagy önállóság, de csak az előnyére kell fordítsa az ember és máris elindult a siker felé vezető úton. Ha pedig valaki már kisgyerekkora óta azt látja, hogy a dolgokért tenni kell, a fejlesztő játékok megszerettették vele a munkát és a feladatokat, a szüleitől pedig jó példát hozott magával, akkor szinte garantált a siker. Éppen emiatt szülőként fontos belegondolni, hogy egy-egy döntés, hozzáállás vagy cselekvés sokkal messzebbre mutat, mint elsőre gondolnánk.