Porckorongsérvvel a fejlesztőjáték sem az igazi

Már számtalan ismerősömtől hallottam azt, ahogy a porckorongsérv fájdalmai miatt panaszkodik. Én sokáig azt hittem, hogy engem soha nem ér utol ez a probléma hisz, általában az ezzel a problémával, gonddal küszködők mind 50 fölött jártak, én pedig úgy gondoltam, hogy 35 évesen fiatal vagyok ehhez az egészségügyi problémához.

Egyszóval részben a korom miatt is fogadtam egy kicsit kétkedve az orvos kijelentését, ahogy a porckorongsérvvel magyarázta a gerincfájdalmaimat. Én itthon a fájdalmon kívül annyit éreztem ebből, hogy nehezen tudtam emelni a már öt éves kisfiamat, és egyre nehezebben tudtam játszani vele, ő ugyanis imádja, ha éppen birkózunk, vagy ugrálok vele a gyerek ugrálójában.

porckorongsérv

Ezek helyett a játékok helyett mostanság egyre inkább csak fejlesztő játékokkal tudtunk játszani. Mindenféle kirakókkal, színfelismerő és alakfelismerő összerakható fa puzzle játékokkal, bár megjegyzem, hogy már az asztal fölé hajolgatás, de még a szőnyegen való kirakózás is nehezemre esett. Ezen egy kicsit azért megszeppentem, és utánanéztem a neten ennek a bajnak, hogy legyen valami kis alapvető tudásom a porckorongsérvvel kapcsolatban. Tulajdonképpen egy nagyon száraz anyagot találtam arról, hogy a gerincünk számszerűleg 24 valódi és 9-10 állcsigolyából áll…

A gerincoszlopot a valódi csigolyák, tehát a nyaki 12 és a háti, valamint az ágyéki 5 db csigolya alkotja. Ezek a csigolyák egy henger alakú csigolyatestből állnak. Ahogy pedig egymás fölé helyeződnek, egy csövet alkotnak – ez a gerinccsatorna. Ennek a gerinccsatornának a közepén, a burkában található a gerincvelő és az abból kilépő ideggyökök.

És már el is érkeztünk a porckoronghoz, ami tulajdonképpen egy, a csigolyatestek között lavírozó, egyensúlyozó porcelemez. Ennek a kívülről rostos gyűrűből, belül zselé szerű, kocsonyás anyagú porclemeznek az a feladata, mint olvastam, hogy rugalmasan kösse össze a csigolyákat és ezzel a gerincünk hajlékonyságát biztosítsa. Ha azonban ez a rostos anyag elszakad, és a kocsonyás anyag kitüremkedik, ebből kifolyólag pedig a csigolya csatornában vagy a gerinccsatornában megjelenik, akkor elkezdődnek a bajok, magyarul a derékfájás, esetleges érzék kiesés, de előfordulhat akár egyoldali fájdalom is.

Egy kedves ismerősöm javasolta, hogy keressem fel a Therapy4U Gerincterápiás Központot, ahol megfelelő szakemberek segítségével enyhítenének a fájdalmaimon. Én persze megörültem ennek a tippnek, és egyből felkerestem a szóbanforgó Gerincterápiás Központ weboldalát, és ott is utánanéztem a porckorong sérvről szóló leírásoknak.

Itt azt a meglepő adatot találtam, hogy a derékfájások mintegy felét a porckorong okozza. Ennek különféle fokozatai vannak, és bár szerteágazó erősségű fájdalmakról beszélhetünk, elmondható, hogy 98 százalékban segíthet ezeknek a problémáknak a megoldásán a konzervatív terápia.

A Therapy4U megállapításai szerint rendkívül szerteágazó és közismert, hatékony módszerek vannak a porckorongsérv kezelésére. Ilyen például a manuálterápia vagy a Mckenzie módszer, de ők is fontosnak tartják leszögezni azt, hogy elsősorban az lenne a legjobb, ha a megelőzésen lenne a hangsúly. Viszont, ha már meg van a probléma, akkor annak minél előbb való kezelése szükséges, illetőleg döntő fontosságú, hogy megelőzzük a kiújulását. Ez a speciális tréningek, valamint az odafigyelés nélkül általában három éven belül, 70 százalékos arányban sajnos meg is történik.

A köztudatban a porckorongsérv első számú okának az emelést tartják az emberek. Én is számtalan anekdotisztikus történetet hallottam már arról, hogy XY-nál akkor jelentkeztek a tünetek, mikor megemelte a zongorát, aztán abban a helyzetben is maradt, mivel a porckorongsérv kegyetlen és legyőzhetetlen.

Persze, számos megmosolyogtató történet kering az emelés okozta porckorongsérvről, de azért az leszögezhető, hogy hirtelen nagyot emelni semmiképp sem egészséges, és okozhat problémákat. Emellett azonban jellemzően másféle okok is magas százalékban szerepelhetnek. Ilyen például az alkatnak és a kornak nem megfelelő testtömeg, vagyis a túlsúly. Ezen kívül a mozgáshiány is jelentős rizikófaktort képez. Egy megfelelő torna ellenben erősíti a hátizmokat, melyek így erősebben tartják a gerincoszlopot és a csigolyákat.

A sportok közül elsősorban a hátúszás ajánlható, de minden olyan sporttevékenység pozitív hatással bír, mely a mély hátizmokat és a hasizmokat is erősíti. Ha valaki inkább valamilyen hétköznapi, szokványos mozgásformát választana – kihagyva a gerincet is igénybevevő, esetenként „csavaró” mozgásformákat, akkor a gyaloglás és a biciklizés a legmegfelelőbb. Mindemellett a táplálkozásunkkal is segíthetünk a porckorongsérv elkerülésének kockázatán. Ebben az esetben elsősorban arról van szó, hogy nemcsak az elhízást kell kerülnünk, hanem a kalcium és D-vitamin bevitelét próbáljuk a megfelelő szintre hozni. Ez egyébként a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is fokozott jelentőséggel bír. A Therapy4U megnyugtatóan nagy ismerője ezeknek a dolgoknak, ami bizalomkeltő. Mert vallom, az ilyesmihez jó, ha valakik komplex rálátással rendelkeznek, mert látjuk, hogy a torna az egy nagyon fontos aspektus, de csak EGY.

Mint napjaink minden civilizációs egészségügyi problémájánál, úgy a porckorongsérv esetében is szerepet játszhat az egész a stressz a kialakulásban. Számos kutatás, statisztika arra mutatott rá, hogy a nem megfelelő családi viszonyok, sorozatos, állandó stresszhelyzetek esetében gyakoribban fordul elő a porckorongsérv. Ennyi információ után egy kicsit megnyugodtam tehát, és megfogadtam, hogy a megismert információk szerint próbálok életmódot változtatni, és a Therapy4U Gerincterápiás Központtal mindenképpen felveszem a kapcsolatot. A kapcsolatfelvételre a honlapjukon találunk telefonszámot, címet, illetve e-mail címet is!

Minden megkeresésre válaszolnak. Telefonon hétfőtől csütörtökig, délelőtt 8-tól 20 óráig, pénteken pedig 8-tól délután 18 óráig érjük el őket. A nyitvatartás hétfőtől csütörtökig, délelőtt nyolc és délután 8, pénteken pedig délelőtt nyolc óra, illetve délután 14 óra között van.

A Gerincterápiás Központ munkatársai azt kérik, hogy amennyiben már egyeztetett időpontunk van, a legelső alkalommal az lenne a legoptimálisabb, ha megbeszélt időpont előtt 10-15 perccel előbb érkeznénk be, így a recepciós előkészítheti a regisztrációs adatlapunkat is. A Gerincterápiás Központ holnapján a közlekedéssel kapcsolatban is találhatunk információkat. A Budapesten nem ismerős pácienseknek például részletes leírást adnak arról, hogy a Keleti pályaudvarról, a Blaha Lujza tértől, vagy éppen a Rákóczi tértől gyalogosan hogyan közelíthetjük meg a rendelőt, illetve metróval és busszal hogyan érhetünk el a Gerincterápiás Központig. Emellett a parkolásra vonatkozóan is találunk még információkat.

A Therapy4U Gerincterápiás Központ az árak tekintetében sem árul zsákbamacskát, hisz azok egyszerűen áttekinthetők a honlapjukon, mindent megtalálunk. Többek között a vízszintes menüsorból könnyedén rátalálunk az „Áraink” fülecskére is, amelyet lenyitva megtalálhatjuk a gyógytornász árakat – az adott gyógytornász személyre, magára a módszerre, valamint a kezelés időtartamára lebontva.

Áttekintve a Therapy4U oldalát én teljesen megnyugodtam, hiszen tudom, hogy a gyógyulásom kulcsa tulajdonképpen saját magamban van. És ez most nem egy filmből, vagy könyvből átvett, világot megváltó bölcsesség, hanem az, amiben hiszek. A Gerincterápiás Központ álláspontja is az, hogy az életmódunkkal, a magunkra való odafigyeléssel, a magunkra szánt idővel és energiával sokat segíthetünk saját magunkon. Úgy érzem, hogy végre elértem oda, hogy ezt teljes mértékben meg tudom érteni, és meg is tudom valósítani. Ha csak az az egy cél lebeg a szemem előtt, hogy ha javul az állapotom, már a kisfiammal is ugyanúgy tudok játszani, mint azelőtt, akkor főleg. Már csak ezért is megéri!