Egy praktikus konyhában a gyermekkel is jobb a közös főzés

Nagyon népszerűek mostanság a különböző fejlesztő játékok a kisgyermekes szülők körében. Ezek olyan játékok, amik tanítanak, gyakoroltatnak különböző műveleteket. Szerintem kicsit mesterkéltek, de bizonyosan hatásosak. Csak az a kérdés, hogy szüksége van-e egy kisgyermeknek erre a hatásra?

Ezek a játékok például számoltatják a gyerekeket, vagy például esetleg a finommotoros képességeket segítik elő, esetleg lexikális tudást is átadhatnak. De még sorolhatnám, nem vagyok a téma szakértője. Vannak olyan helyzetek, például egy fejlesztő pedagógus, vagy egy gyógypedagógus óráin ezeknek a játékoknak a használata indokolt, és ezek a legegyszerűbb megoldások egy-egy fejlődési hátrány behozására. Viszont gyakran látni olyan szülőket is, akik kisgyermeküknek olyan fejlesztő játékokat vesznek, ami aktuális fejlettségi szintjüknél jóval előrébb jár. Ezekben az esetekben a felnőttek fölöslegesen terhelik le gyermekeik agyát bonyolult és nehéz feladatokkal. Ennek több hátránya is van: az egyik az, hogy értelmileg jóval gyorsabban tanul és messze előrébb fog járni a gyermek, mint érzelmileg. A másik probléma, hogy azok a gyerekek, akiket például már oviban elkezdenek olvasni tanítani, vagy erőltetik a számolást és egyéb készségeket, azok az iskolában nagyon fognak unatkozni, nem lesz az iskola jó élmények helye.

Azt gondolom, hogy a fejlődés egyik legjobb formája, ha hagyjuk a gyereket, hogy a saját szintjének megfelelően játsszon, és játszva tanuljon. A szabad játék és a közösségi játék fejleszti a gyerekek szociális képességeit, és a szabályalkotás és szabálykövetést, és annak következményeit tanítja meg. Az is nagyon jó, amikor a kisgyermek segít a szülőnek. Segít például a takarításban, a pakolásban, és segíthet a konyhában. Szülőként kitalálhatunk kisebb-nagyobb feladatokat, amiket együtt vagy a kisgyermek önállóan végez el. Ha sikerült megcsinálni ezeket, az sikerélménnyel tölti el a gyermeket, és azzal az érzéssel, hogy tudott kapcsolódni a felnőttek, a szülők világához.

Ha van egy jó konyhánk, a kicsit felültethetjük a konyhapultra, vagy egy kis sámlira felállíthatjuk, és máris eléri, amit kell. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a konyhában, fontos a jó társaság, és fontos a konyha hangulata is. Sokat jelent, ha elegendő fény jut be a konyhába. Ha nem jut be sok fény, világos színekkel világosíthatjuk mesterségesen. Ezen kívül a konyha hangulatához a konyhabútorok is sokat hozzáadnak. A konyhabútor hűen tükrözi saját ízlésünket, és manapság nagyon sokféle konyhabútor közül lehet választani. Biztosan találunk a saját ízlésünknek megfelelőt. Konyhabútorok olcsón is hozzáférhetőek, ha például nem az összes konyhabútorainkat akarjuk lecserélni, hanem a külsejüket szeretnénk széppé tenni. Ekkor elég, ha az asztallapokat, ajtókat, külső részeket cseréljük le és máris feldobtuk a konyhánk hangulatát. De természetesen sokféle megoldás közül választhatunk, a lényeg hogy nekünk tetsző legyen. Egy szép konyhában a gyermekünkkel együtt töltött idő, játék és főzés is komfortosabb lesz.

konyhabútorok olcsón