Nem csak a gyerekeket, de az óvodát is fejlesztjük

Elcsépelt volna azt mondanom, hogy azért is szeretek óvodában dolgozni, mert nemcsak a kis lurkóka tanulnak tőlem, hanem én is tanulok tőlük, méghozzá rengeteget. Pedig így van. És nemcsak tőlük, hanem szüleiktől is sok mindent hallok, az otthoni történetektől kezdve, az ő állásaikkal kapcsolatos sztorikon át, különböző élethelyzetekig.

Egy magánóvoda igazgatója vagyok vidéken. Az egyik kisfiú, Bálint, szüleit behívtam beszélgetésre az egyik nap. Ilyen, a szülőktől tanulós, eset volt ez is. Először arról beszélgettünk, hogy kisfiuk bezárkózott, egyedül játszik, és nehezen koncentrál egy dologra huzamosabb ideig. Nincs nagy gond, de számára szükség van egyéb fejlesztő játékokra is, hogy fejlesszék figyelmét, hogy színesebbé tegyék képzeletét, hogy másmilyen módon is kapcsolatot tudjunk teremteni vele, és ő velünk, a külvilággal. Fontosak az ilyen fejlesztő játékok minden gyermek számára, és minden gyermekhez máshogy lehet eljutni – ezek a játékok anélkül, hogy észrevennénk segítenek mindebben, és minden korosztálynak ajánlottak. Egészen bölcsődés kortól tinédzser korig.

Miután ezt megbeszéltük Katival és Danival, a szülőkkel, az apuka megkérdezte, hogyan jövünk ki árammal. Értetlenül néztem rá, majd elmagyarázta, hogy napelemes rendszerben utazik, és ha gondolom, szívesen segítene átállni az óvodában a szolgáltatóktól napenergiára. Sokkal jobba kijönnénk anyagilag, mondta.

De azt is hozzátette, hogy ne siessem el a döntést. Ajánlott egy oldalt, ahol utána olvashatok a dolgoknak. Eleinte nem vettem komolyan az ajánlatát, nem gondoltam, hogy bármin változtatnom kellene az óvodában, de aztán elkezdtem gondolkodni azon, amit Dani mondott, és végül úgy döntöttem, azzal nem veszítek semmit, ha megnézem a weboldalt.

Ahol szinte már azonnal meggyőztek. Persze, továbbra is maradtak kérdéseim, de olyan szakértelemmel, pontosan, érhetően van leírva szinte minden, ami az embernek eszébe juthat a napenergiáról, hogy tényleg eldöntöttem: semmiképp sem vetem el az ötletet.

Az már az elején világossá vált, hogy ha amellett döntünk, hogy napelemes rendszerre váltunk, akkor hálózatra kell köttetnünk, ugyanis mi éjjel nem vagyunk ott, nincs szükség arra, hogy akkumulátor tárolja nekünk az energiát. Így az esetleges fölösleget “visszatöltjük” a szolgáltatóknak, tehát nem hogy nem az óvoda fizet, hanem még pénzt is kapunk érte! Remek!

napelemes rendszer

Biztos vagyok benne, hogy nagy összegű beruházásról van szó, de megtérül, és ebben is szinte annyira biztos vagyok. Plusz, hol máshol törődhetnénk jobban a kisgyermekek jövőjével, mint egy óvodában? Ha átváltunk, és a napenergiát használjuk, szebb jövőjük lesz.

Az oldalon mind a panelekkel, mind az invverterrel kapcsolatban (az eszköz, ami váltóárammá alakítja a napenergiát) ajánlanak egy-egy minőségi márkát, mindkettőnél remek garanciális lehetőségek vannak, plusz ez a vállalkozás még rátesz 10 év garanciát. Már ekkor hálás voltam Daninak, hogy elvezetett hozzájuk.

A rögzítés a mi esetünkben különösen fontos. Itt nemcsak a saját életünkért tartozunk felelőséggel, hanem a gyerekek épségéért is. Láttam, hogy ez a cég rozsdamentes és saválló tartóeszközökkel dolgozik, ez is meggyőző volt számomra. Mindenképpen a fixen rögzített napelemekben gondolkoztam.

A napelem rendszerrel tiszta energiához jutunk, nem károsítjuk a Földet, és nem jár se nagy hanggal, se nagy területfelhasználással, teljesen ideálisnak tűnt az óvodába.

Az ügyvitel egész folyamata is szépen le van vezetve.

Külön szimpatikus számomra, hogy folyamatos ellenőrzést tartanak a rendszer telepítése után, és optimalizálják is a teljesítményt.

Letöltöttem az ebookot, amit az oldalon találtam, másnap bevittem az óvodába, és megmutattam a kollégáimnak, természetesen kíváncsi voltam az ő véleményükre is.

Megegyeztünk abban, hogy kérek egy árajánlatot és egy személyes találkozót. Ez meg is történt, holnap lesz esedékes a találkozó. Szépen összeírtam magamnak a kérdéseket, amelyeket még szeretnék feltenni, de majdnem biztos, hogy győzködnie nem kell a szakembernek, én már eldöntöttem magamban, hogy váltunk.

A gyerekeket is megkérdeztük, izgatottak lettek, hogy a Napocska adja nekünk majd az áramot.

Úgyhogy mostanában, az új fejlesztőjátékaink mellett, magát az óvodát is fejlesztjük, hogy minél csodálatosabb jövőt teremtsünk a gyerkőcöknek.