A nyílt végű pénzügyi lízing kockázata, amiről még a szakértők is elfeledkeznek

Mindig is úgy gondoltam, hogy az iskola nem kifejezetten z életre készít fel. Most, harmadéves egyetemistaként, miután a közoktatásban töltöttem 12 évet, most pedig a felsőoktatásban taposom a harmadikat, úgy érzem, hagy némi kívánni valót maga után az élethez hasznos tudásom. Rengeteg dolgot tudok. Mindig is jó tanuló voltam és ezt nem bánom, de sajnos azok az irodalmi, történelmi tények és érdekességek, amikkel mondjuk egy beszélgetés során villogni tudok, nem segítenek nekem az adóbevallásom elkészítésében. Nem tudom felfogni, hogy miért nem tanítanak pénzügyi alapismereteket, alapvető jogi és gazdasági ismereteket minden középiskolás diáknak. Ezek mellett persze ismertessék meg a magyar- és világirodalom nagy alakjait, szerettessék meg a verseket, a képzőművészetet. A fizikai, kémiai alapismeretek is elengedhetetlenek, de nem elméletekés képletek szintjén, hanem például az olyan egyszerű szabályok magyarázatán keresztül, hogy savas és lúgos vegyületeket miért nem keverhetünk össze mondjuk a fürdőszoba kitakarítása közben. Huszonévesként rengeteg dolgot tapasztalok meg, amikkel korábban, a gondtalan gyermekkoromban nem kellett foglalkoznom. Ilyen például a hitelfelvétel, a bérleti szerződésben foglaltak értelmezése, takarékossági számla nyitása, adás-vételi szerződés aláírása. Kellemes dolgok ezek, mert azt jelentik, hogy haladok előre az életemmel, de ha nem lennének segítőkész barátaim és szüleim, nem tudom, hogy boldogulnék egyedül a bürokrácia és a papírozás útvesztőjében. Arról nem is beszélve, hogy fiatal nőként ügyintézéskor gyakran tapasztalom, hogy ha a kiállásom nem eléggé határozott, akkor szinte lesöpörnek engem az asztalról, nem hajlandóak komolyan venni.

Az egyik barátnőm titkár lett pár hónappal ezelőtt egy cégnél, ami többek között lízinggel is foglalkozik. Az álláshoz nem volt követelmény semmilyen ilyen irányú végzettség, vagy munkatapasztalat, Réka is teljesen kezdő a munkaerő piacon, egyetem mellett vállalta ezt a munkát. Ugyanott tart az élet felfedezésében nagyjából, mint én. Ő is most van túl a nagy “elsőkön”, ami a pénzügyi és jogi ügyintézéseket illeti. És persze szegénynek nagyjából fogalma sem volt az állásinterjúja előtt a lízing különböző fajtáiról, vagy hogy egyáltalán hogy működik ez az egész. Okos, szorgalmas jelöltként Réka felkészülve érkezett az interjújára, ami nem csoda, hiszen ez is egy “első” volt neki, mivel máshol még nem dolgozott korábban, csak nyári munkákat vállalt.

 A nyílt végű pénzügyi lízing kockázata, amiről még a szakértők is elfeledkeznek

Az volt az ütőkártyája, hogy nagyon alaposan felkészült, még azt is tudta, hogy mi a nyílt végű pénzügyi lízing kockázata, amiről még a szakértők is elfeledkeznek. Ezt egy weboldalon olvasta, nem emlékszem, hogy ugyanannak a cégnek az oldalán, vagy csak valami blogon, amit a Google feldobott, de nagyon megtetszett az interjú vezetőjének a tájékozottsága és a véleménye, mert a jelek szerint az éppen egybeesett a cég által képviselt véleménnyel. Így alakult, hogy azonnal fel is vették. Persze a gyakorlatban sokkal nehezebb a feladata. Neki kell a papírokat előkészíteni, mindig mindent pontosan a főnöke keze alá kell készítenie, ami elég stresszes és nehéz, ha valaki nem szakértője ennek. Persze bele fog tanulni szépen lassan. Csak szüksége van némi időre, hogy beletanuljon.

Összességében akár azt sem tartanám ördögtől valónak, hogy például a lízing különböző lehetőségeit is megtanítsák a középiskolásoknak. Az is olyasmi, amivel az életben találkozhatnak időnként.