Az ablakokat már kicseréltük, akkor új energetikai tanúsítvány kell?

Korábban már írtam Nektek arról, hogy ki kellett cserélnünk az ablakainkat. Akkor a műanyag nyílászárók mellett döntöttünk, de akkor még nem sejtettem, hogy az ablakcsere miatt új energetikai tanúsítvány kell a háznak.

Az ablakcseréről itt olvashattok: https://freeweblog.hu/nincs-mese-ki-kell-cserelni-az-ablakokat/.

Az energetikai tanúsítvány egy olyan tanúsítvány, ami megmutatja, hogy AA+ és CC között melyik kategóriába tartozik az otthonunk energiafelhasználás vagy energetikai korszerűség szempontjából.

Ahhoz, hogy ezt meg tudják mondani, vizsgálják a fűtés, a vízmelegítő rendszer és a hőszigetelés hatékonyságát és korszerűségét.

Amikor otthon pakolásztam, akkor akadt a kezembe az a papír, ami pont a ház energetikai tanúsítványa volt. Akkor ugrott be, hogy akkor lett csináltatva, mikor a házat vettük, de mivel 10 évig érvényes, nem foglalkoztunk vele. Pedig azóta nagyon sok minden változott, azóta lecseréltük az ablakokat, jobb lett a ház hőszigetelése és a fűtési rendszert is korszerűsítettük, ezért ideje lenne újracsináltatni a tanúsítványt.

Szerencsére, annak ellenére, hogy mennyire morogtam, mikor rájöttem, hogy megint kell, keresni egy céget, aki ezt megcsinálja, elég hamar sikerült megcsináltatnunk az új tanúsítványt. Nem volt olyan nehéz és időigényes, mint az ablakcsere.

Az https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon néztem meg, hogy mennyibe kerül egy ilyen tanúsítvány és hogyan lehet hozzájutni. Annyi az egész, hogy keresni kell egy céget, aki megcsinálja. Ők felmérik a házat, aztán elkészítik a tanúsítványt.

Mivel most évekig nem tervezünk komolyabb felújítást, korszerűsítést végezni a házon, ezért úgy döntöttünk, hogy ideje lenne egy új energetikai tanúsítvány készítésének, ami pontosabb képet ad arról, hogy most hol áll a ház, és jelenleg milyen besorolásba tartozik. Az előző tanúsítás óta sok mindent változtattunk, szerettük volna ezt aktualizálni.

Ezért felkerestem a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalt, akikkel egyeztettem egy időpontot és fel is mérték a házat. Meglepően gyorsan dolgozott a szakember, akit küldtek, mindent megnézett, amit meg kell egy ilyen tanúsítvány kiállításához.

Nekünk ugyan nem volt sürgős, hogy mikor kapjuk készhez a papírt, de náluk az alapértelmezett az, hogy 24 órán belül már a futár hozza ki az elkészült energetikai tanúsítványt.

A https://www.e-tanusitas.eu/ szakembere is alátámasztotta, amit sejtettünk, tényleg sokkal jobb besorolásba került az ingatlanunk, mint volt Ez azt jelenti, hogy a sok korszerűsítés nem olt hiábavaló. Sokkal olcsóbb fenntartani a lakásunkat és mér egészen korszerűnek számít az energiafelhasználásunk.

Örülök, hogy ezzel a céggel csináltattuk a felmérést, mert nagyon gyorsan sikerült megcsináltatni a tanúsítványt, nem kellett napokat várni rá és igazán kedvező áron jutottunk hozzá.

Remélem, hogy egy darabig most már nem kell semmit sem költeni a házra, már elegem van a folyamatos felújításból és a folytonos cég-keresésből.