Nincs mese, ki kell cserélni az ablakokat!

Az elmúlt időszakban rengeteg új dolog köszöntött be az életünkbe, sok változáson mentünk keresztül a férjemmel. A kislányunk, Panna már másfél éves boldogít minket, az új ház, amit még a születése előtt vettünk, nagyon szuper, mindannyian szeretjük. Igaz, egy dolgot kell még elintézni, az az ablakcsere.

Minden rendben van nálunk egyébként, Panna rengeteget játszik a készségfejlesztő játékaival, imádja őket. Szerencsére nem árasztanak el minket annyira a sípoló, éneklő, zenélő játékok, de azért az sem mondanám, hogy hiányban szenvedünk belőlük.

Miközben ő játszik, én általában az elmúlt pár napban az interneten próbáltam képbe kerülni a műanyag ablakcserével kapcsolatban. Mert, ahogy említettem, az ablakokat le akarjuk cseréltetni és már az is megvan, hogy műanyag ablakokat szeretnénk.

Tegnap találtam is egy remek oldalt, ahol minden érthetően és elejétől a végéig el van magyarázva minden a témával kapcsolatban. A muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-csereje-beepitese oldal fel is keltette az érdeklődésemet, ezért végigolvastam mindent, amit az oldalon találtam.

Természetesen egyből ki is derült az első mondatokból, hogy jól döntöttünk, hogy ezeket a régi ablakokat inkább egy sokkal korszerűbbre szeretnénk lecserélni. Az oldalon olvasható tehát, hogy az ablakcserének többféle módja is van, az egyik, amikor teljesen ki kell bontani az egész ablakot és szinte már csak egy lyuk marad a falban az új ablaknak, a másik pedig az, ahol a kerete megmarad és abba építik bele az új ablakot. Ennek van kockázata, így ezt nem is szokták javasolni.

Na, gondoltam magamban, csodálatos lesz majd mindent feltakarítani és rendet rakni az ablakcsere után, de ha ez ezzel jár, hát akkor legyen így. Már lelkileg azért amúgy is készültem rá, hogy utána napokig fogunk takarítani.

Tehát a dolog úgy néz ki, hogy az egész ablakot keretestül kiszedik a falból, ehhez az kell, hogy a külső és/vagy belső vakolatot meg kell bontani. Ami azt jelenti, hogy tégláig le van verve minden, sőt, gyakran még a falazatot is meg kell kezdeni, ha éppenséggel a régi ablak tokját csak így lehet kiszedni. A jó hír, hogy a régi ablakot nem kell megőrizni, nem kell elrakni, így aztán nem baj, ha a munkálatok közben esetleg baja esik.

Az ezután következő lépések sem tűntek valami kellemesnek, ahogy olvastam, de az már azért az embert nyugtatja, hogy lassan vége van, meglesz az új ablak és már csak a takarítás van hátra. Én is már alig várom, hogy végre itt tartsunk, de egyelőre még nincs is senki, aki megcsinálná az ablakcserét, sőt, nem is nagyon néztünk még utána a neten, hogy milyen cégek vannak és melyik a legmegbízhatóbb.

De ezek után már tegnap tudtam, hogy minél hamarabb neki kell állni a dolgoknak. A házban több ablak is van, amit ki kell cserélni és jó lenne akkor megcsináltatni mindet, amíg jó idő van, sőt, az is jó lenne, ha egyszerre lennénk túl rajta és nem tartana hónapokig a dolog.

Ma megmutattam a férjemnek is az oldalt, ő is elolvasta, szóval már meg is beszéltük, hogy bizony ennek neki kéne állnunk a nyáron, és nem húzni-halasztani a dolgot. A mostani ablakok amúgy is kicsit huzatosak, ahogy én észrevettem és emellett egyáltalán nem is tetszenek. Nem illik a ház mostani stílusához, amit kialakítottunk benne. Úgyhogy a következő napok és hetek azzal fognak elmenni, hogy keresünk egy céget, aki megcsinálja nekünk az ablakcserét. Remélem, hamar túl leszünk rajta, már nincs kedvem ehhez a felújítgatáshoz, elég volt a ház megvásárlása után fél évig még ezt csinálni.