A barátnőm napelemekre pályázik

Péntek délután én vigyáztam a barátnőm, Evelin kislányára. Nagyon jól szórakoztunk, Emma nagyon aranyos, kedves baba. Evelin rengeteg izgalmas, színes fejlesztőjátékot hozott, amik teljesen lekötöttek bennünket, így a délután nagyon hamar eltelt.

Szívesen vállaltam, hogy vigyázok Emmára. Olyan izgalomba jöttem, amikor a barátnőm megkért, hogy el is felejtettem érdeklődni iránta, hogy mi dolga van. Csak miután megjött a lányáért, azután kérdeztem rá, hogy milyen intézni való dolga volt. Ekkor mesélt nekem a barátnőm a napelem pályázat 2019 magánszemélyeknek lehetőségről, amely az idei évben is aktuális. Evelin a pályázathoz szükséges iratokat adta be. Nem sokat tudtunk a témáról beszélni, mivel Emma már fáradt és nyűgös volt, tehát siettek haza, de Evelin megígérte, hogy elküld egy internetes oldalt, ahonnan informálódhatok a pályázatról.

napelem pályázat 2019 magánszemélyeknek

A barátnőm csak tegnap este küldte el a napelempalyazatok.hu weboldalt, amit mostanra már teljesen átböngésztem, így a pályázatról minden lényeges tudnivalót beszereztem. Korábban sosem hallottam a napelem pályázat 2019 magánszemélyeknek lehetőségről. Ezt bánom is, mert akkor már talán lennének napelemek a házam tetején. A károsanyag-kibocsátás csökkentése központi szerepet játszik az életemben, így nem csoda, hogy ez a pályázat is egyből magával ragadott.

A napelempalyazatok.hu weboldalról megtudtam, hogy a támogatás a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel nevet viseli. A tender által 105, 2 milliárd forintos keretösszegből, 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják azokat, akik az energiahatékony korszerűsítésekre vágynak. A kölcsönre nem csak magánszemélyek pályázhatnak, hanem lakásszövetkezetek és társasházak is. A keretösszegnek azonban maximum a felét nyerhetik el a lakásszövetkezetek és a társasházak, a többi pénz mindenképp magánszemélyek között kerül szétosztásra.  

A hitel minimum 500 ezer forint és maximum 10 millió forint lehet. Az elnyert összeg nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre, fűtésrendszerekre és akár nyílászárókra is. Szóval tulajdonképpen mindenre, ami energiahatékonyabbá teszi az otthonokat.

Mint mindennek, természetesen ennek a pályázatnak is vannak feltételei, de ezektől sem kell megijedni. A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra, valamint húsz éven belül vissza kell fizetni a pénzt. Ezeket a kikötéseket én elég jó eséllyel tudom teljesíteni, tehát nem áll semmi a pályázás útjában.

A napelemek húsz éven belül biztosan visszahozzák a beléjük fektetett pénzt, tehát meglátásom szerint kiváló befektetésnek számítanak. Segítségükkel a havi villanyszámláktól könnyedén meg lehet szabadulni. Mindemellett nem mellékes az sem, hogy a károsanyag-kibocsátást csökkenthetnék, energiahatékonyabbá tehetném az otthonomat.

Emmának és Evelinnek már nem csak egy szép péntek délutánt, hanem egy napelem rendszert is köszönhetek. Persze először el kell nyerni a támogatást, de én nagyon bizakodó vagyok.